ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΟΤΙ

Καρποί Μπέγας


Γνωρίζετε ότι.....

Μία χούφτα 40 γραμμάρια αμύγδαλα ωμά αποδίδουν 170 θερμίδες και αποτελούν σημαντική πηγή βιταμίνης Ε, μαγνησίου, ασβεστίου, φυτικών ινών, καλίου, φωσφόρου, σιδήρου και άλλων θρεπτικών συστατικών... 

Μια χούφτα αμύγδαλα περιέχει αρκετή ποσότητα από την βιταμίνη Ε όπου είναι σημαντική για τον οργανισμό μας αφού είναι φυσικό αντιοξειδωτικό και έτσι προστατεύει τον οργανισμό μας από διάφορες εκφυλιστικές ασθένειες. 

Μια χούφτα αμύγδαλα μπορεί να μας παρέχει το μαγνήσιο όπου συντελεί στη διατήρηση της καλής υγείας των οστών μας ενώ οι φυτικές ίνες συμβάλλουν στην καλή υγεία της καρδιάς μας και του γαστρεντερικού συστήματος.

Τα αμύγδαλα μειώνουν τα επίπεδα της "κακής" χοληστερίνης (LDL), η οποία θεωρείται υπεύθυνη για την εμφάνιση καρδιαγγειακών νοσημάτων, ενώ ταυτόχρονα αυξάνουν την "καλή" χοληστερίνη (HDL).

 Καρποί Μπέγας

Γνωρίζετε ότι.....

Μια χούφτα καρύδια μας παρέχουν αρκετά θρεπτικά συστατικά όπως είναι τα λιπαρά (ωμέγα-3 και ωμέγα-6 λιπαρά οξέα), τα οποία αποτελούν το 70% του λίπους τους και είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, ενώ ταυτόχρονα περιέχουν μέταλλα όπως μαγνήσιο, ασβέστιο, χαλκό, κάλιο, σίδηρο, σελήνιο, αλλά και βιταμίνες, όπως βιταμίνη Α, Ε, Κ, βιταμίνες συμπλέγματος.

Μια χούφτα καρυδόψιχα φρέσκια την ημέρα μας παρέχουν το 90% της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης των ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, τα οποία έχουν και αντιφλεγμονώδη δράση.Ακόμη, βοηθούν στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και δρουν προστατευτικά ενάντια στον καρκίνο του μαστού, του προστάτη και του εντέρου, ενώ στηρίζουν την καλή ανάπτυξη του εγκεφάλου και την αποφυγή της άνοιας.

Τα καρύδια αποτελούν εξαιρετική πηγή βιταμίνης Ε όπου είναι ένα από τα πιο ισχυρά λιποδιαλυτά αντιοξειδωτικά που απαιτούνται προκειμένου να διατηρηθεί η ακεραιότητα της κυτταρικής μεμβράνης των ιστών, ενώ ταυτόχρονα προστατεύει την επιδερμίδα από τις ελεύθερες ρίζες.

 

 

Καρποί ΜπέγαςΓνωρίζετε ότι.....

Τα φιστίκια είναι από τα λίγα τρόφιμα τα οποία δίνουν πληθώρα ευεργετικών συστατικών όπως καλά μονοακόρεστα λιπαρά οξέα, φυτικές ίνες, βιταμίνες, μέταλλα και άλλα θρεπτικά συστατικά. 

Μια χούφτα φιστίκια μας παρέχει μια από τις ημερήσιες ανάγκες μας σε βιταμίνες και ιχνοστοιχεία όπως η βιταμίνη B6, θειαμίνη, μαγνήσιο, φωσφόρο, χαλκό και φυτικές ίνες. 

 

 


 

Καρποί Μπέγας

Γνωρίζετε ότι.....

Τα κάστανα ρίχνουν την χοληστερίνη, κάνουν καλό στην καρδιά, στο γαστρεντερικό, περιέχουν πολλές βιταμίνες και μέταλλα.

Οι καστανιές πρέπει να βρίσκονται σε υψόμετρο πάνω από 250 μέτρα και δεν ευδοκιμούν σε χαμηλότερα υψόμετρα.Το δέντρο ανθίζει κατά την άνοιξη και τα κάστανα ωριμάζουν από τις αρχές Σεπτεμβρίου μέχρι τέλη Νοεμβρίου, ανάλογα με τις συνθήκες και την ποικιλία. 

Τα κάστανα έχουν μέταλλα όπως είναι το ασβέστιο (για τη μεταβίβαση των νευρικών ερεθισμάτων και την ενίσχυση των οστών και των δοντιών), έχουν μαγνήσιο (αντικαταθλιπτικές ιδιότητες και είναι απαραίτητο για την υγεία των μαλλιών), έχουν φώσφορο (για τα οστά και την όραση) ακόμα σίδηρο, νάτριο και κάλιο.

 

 

  

 Γνωρίζετε ότι.....

Καρποί Μπέγας

Το σουσάμι είναι πλούσιο σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, βιταμίνη Ε, μέταλλα και ιχνοστοιχεία, όπως επίσης και σε ορισμένες ουσίες με σημαντικές αντιοξειδωτικές ιδιότητες.

Το σουσάμι είναι πλούσιο σε φώσφορο, κάλιο, μαγνήσιο, ψευδάργυρο και σελήνιο και έχει σημαντικές αντιοξειδωτικές και φαρμακευτικές ιδιότητες.

Το σουσάμι βοηθά στην πρόληψη της καρκινογένεσης λόγο του ελαίου του. Η καρκινογένεση έχει συνδεθεί με τη δράση των ελευθέρων ριζών που αποτελούν τους κυριότερους παράγοντες οξείδωσης, ενώ έχουν συνδεθεί και με ποικίλες βλαβερές επιδράσεις στον ανθρώπινο οργανισμό, με σημαντικότερη όλων την καταστροφή του γενετικού υλικού και κατ’ επέκταση την εμφάνιση καρκίνου. 

Η κατανάλωση του σουσαμιού από αθλητές που ασκούνται συστηματικά, μειώνει τον κίνδυνο πρόκλησης μυϊκών τραυματισμών, βασική αιτία των οποίων είναι το οξειδωτικό στρες, το οποίο εμφανίζεται εξαιτίας της αυξημένης παραγωγής ριζών.

 

 

Καρποί ΜπέγαςΓνωρίζετε ότι.....

Τα στραγάλια δεν είναι ξηρός καρπός αλλά ψημένα ρεβίθια
όπου περιέχουν σημαντική ποσότητα σιδήρου, ασβεστίου,
φολικού οξέος και καλίου.
 

Καρποί Μπέγας


Γνωρίζετε ότι.....

Η σταφίδα (σκούρα ή ξανθή) είναι άριστη πηγή καλίου, που έχει αποδειχθεί ως ένα από τα στοιχεία που μειώνει την πίεση του αίματος και την κατακράτηση υγρών.

Στη σταφίδα αφθονούν οι φυτικές ίνες, οι οποίες δρουν κατά της δυσκοιλιότητας, των αιμορροΐδων και βοηθούν στη μείωση της χοληστερόλης.